Sürdürülebilirlik Politikası

Sürdürülebilirlik Politikası

Sürdürülebilirlik Politikası

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK POLİTİKASI

1. Giriş

Burgan Bank A.Ş., Burgan Yatırım Menkul Değerler A.Ş. ve Burgan Finansal Kiralama A.Ş. (bundan sonra Banka ve mevcut İştirakleri ile Bankanın gelecekte sahip olabileceği iştiraklerini ifade etmek üzere kısaca “Banka” olarak anılacaktır.), küresel sürdürülebilirlik sorunlarını anlamak ve daha sürdürülebilir bir geleceğe katkıda bulunmak için çevresel, sosyal ve yönetişimsel yükümlülüklerini sorumlu bir şekilde yerine getirmeyi taahhüt etmektedir. Banka, sürdürülebilir büyümeyi bu unsurları denge içinde tutan bir perspektifle uzun vadeli kalkınma olarak tanımlamakta ve düşük karbon ekonomisine geçişte bankacılık ve finans sektörünün önemli bir rolü olduğuna inanmaktadır.

Banka, uzun vadeli değer yaratan stratejisi ışığında müşterileri, pay sahipleri, iştirakleri, çalışanları ve tüm diğer paydaşları için fayda sağlamaya odaklanmakta, gelecek dönem hedeflerini sürdürülebilir büyüme vizyonu ile uyumlu olarak belirlemektedir. Banka, sorumlu bankacılık prensipleri gereği hem operasyonlarından hem de sağladığı proje finansmanlarından kaynaklı çevresel etkilerini azaltmaya odaklanmakta, planladığı uygulamaları için ulusal ve uluslararası sürdürülebilirlik standartlarını takip etmektedir. Bu doğrultuda, Birleşmiş Milletler’in 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi’nde ortaya konulan Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SKA’lar), Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun Sürdürülebilir Bankacılık Strateji Planı, küresel eğilimler ve uluslararası sürdürülebilirlik çerçeveleri rehber alınmaktadır.

Sürdürülebilirlik alanındaki faaliyetler Sürdürülebilirlik Komitesi gözetiminde yürütülmekte, sürdürülebilirlikle ilgili risk ve fırsatlar takip edilmektedir.

2. Amaç ve Kapsam

Bu doküman; Burgan Bank A.Ş., Burgan Yatırım Menkul Değerler A.Ş. ve Burgan Finansal Kiralama A.Ş‘ile Bankanın gelecekte sahip olabileceği iştiraklerinin sürdürülebilirlik boyutlarını, temel faaliyetleri ve karar verme süreçleriyle bütünleştirme taahhüdünü ve yaklaşımını özetlemektedir.

3. Taahhütler

Banka, Birleşmiş Milletler'in 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi’nde ortaya konulan Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SKA’lar), küresel eğilimler ve uluslararası sürdürülebilirlik çerçevelerini rehber alarak operasyonları kaynaklı sosyal etkileri mininize etmeyi taahhüt etmektedir.

3.1. İklim Değişikliği ile Mücadele

Burgan Bank bünyesinde oluşturulan Sürdürülebilirlik Politikası ile iklim değişikliğinin çevresel, sosyal ve ekonomik etkilerinin en aza indirilmesi ve düşük karbon ekonomisine geçişte değer zincirinde bulunan tüm paydaşların memnuniyetinin sürekli kılınması amaçlanmaktadır. Banka, Birleşmiş Milletlerin 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi’nde ortaya konulan Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SKA’lar), Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun Sürdürülebilir Bankacılık Strateji Planı, küresel eğilimler ve uluslararası sürdürülebilirlik çerçevelerini rehber alarak operasyonları kaynaklı çevresel etkilerini en aza indirmeyi taahhüt etmektedir.

3.2. Bankanın Kendi Faaliyetlerinden Kaynaklı Doğrudan Çevresel Etkilerin Azaltılması

Banka kendi operasyonları kaynaklı etkilerin en aza indirilmesi amacıyla çevresel etkilerini düzenli olarak ölçmekte ve bu çerçevede operasyonel faaliyetler kaynaklı oluşan olumsuz etkilerin en aza indirilmesi için hedefler belirlemekte, iyileştirici projeler geliştirmektedir. Banka, operasyonundan kaynaklı enerji tüketimini izlemeyi, optimize etmeyi, Sera Gazı (“GHG”) emisyonlarını takip etmeyi ve karbon ayak izini azaltmaya çalışmayı taahhüt eder.

3.2.1. Kredilendirme Faaliyetlerinden Doğabilecek Dolaylı Çevresel Etkilerin Azaltılması

Kredilendirme Süreçlerinde Çevresel ve Sosyal Risk Yönetimi Politikası doğrultusunda Burgan Bank A.Ş, sağladığı finansman aracılığıyla oluşan çevresel etkileri azaltmak amacıyla kredilendirme faaliyetlerinde ulusal ve uluslararası standartların takip edileceği iklim değişikliği ile mücadele, enerji verimliliği, yenilenebilir enerji, geri kazanım ve atık azaltımı konularına öncelik vererek düşük karbon ekonomisine geçişe destek sağlamayı hedeflemektedir.

3.3. Çalışan Hakları ve Memnuniyeti

Burgan Bank tüm çalışanlarına, fırsatlara eşit ve adil erişim ile kapsayıcı bir çalışma ortamı sağlayacağını, kişilerin cinsiyetlerinden bağımsız olarak eşit temsil haklarına ve kariyer gelişimlerine yönelik aynı fırsatlara sahip olduklarını taahhüt etmektedir.

3.4. Kurumsal Yönetişim

Burgan Bank kurumsal yönetişimi sürdürülebilir büyümenin bir parçası olarak tanımlamaktadır. Bu sebeple, uzun vadeli hedefler belirlenirken sürdürülebilir büyüme kriterlerine uygun belirlenmektedir. Banka, bu doğrultuda sürdürülebilirlik performansını ve hedeflerini Sürdürülebilirlik Komitesi ile takip ederek paydaşlarıyla paylaşmaktadır.

  • 3.4.1. Hesap Verilebilirlik Ve Şeffaflık

Banka, paydaşlarına karşı sorumlu, ilkeli ve ticari açıdan basiretli bir şekilde faaliyet gösterir. Bu taahhüdün önemli bir parçası olarak Banka, hesap verebilirlik, şeffaflık, adalet ve dürüstlükten oluşan dört temel taşı temel alan yönetim ilkelerini ve uygulamalarını operasyonlarına dahil etmektedir.

  • 3.4.2 Sorumlu Tedarik Zinciri

Burgan Banka, sürdürülebilirlik ilkelerini tüm değer zinciri boyunca gözetmekte ve ortak bir bilinç oluşturabilmek için farkındalık artırıcı çalışmalara önem vermektedir. Banka çalışacağı tedarikçileri seçerken, adil, dürüst ve tarafsız davranmayı önemsemektedir. Gerektiği durumlarda tedarikçilerin sürdürülebilirlik performanslarını artırmalarına destek olmaktadır ve tedarik zinciri boyunca olumsuz çevresel ve sosyal etkilerin azaltılmasını odağına alarak sorumlu satın alma uygulamalarını takip etmektedir.

  • 3.4.3 Sosyal Sorumluluk

Banka topluma olumlu katkılarda bulunmayı taahhüt eder. Toplumun güçlendirilmesi için aşağıdaki başlıkları benimser:

  • Toplumun kesimlerini eğitim, çevre, kültür ve sanat alanlarında desteklemek,
  • Çalışanları sosyal sorumluluk alanlarına dahil eden girişimleri teşvik etmek,
  • Dezavantajlı çocukların ihtiyaçlarına ve eğitimine katkı, eğitimde eşit fırsatlar ve kadınların güçlendirilmesi yoluyla Çeşitlilik, Eşitlik ve Katılım konularını sahiplenir,
  • Finansal okuryazarlığı artıracak faaliyetlerde bulunur,
  • Kurumsal Sosyal Sorumluluk projelerinde yer alır.

4. Sürdürülebilirlik Yönetişimi

2023 yılında Burgan Bank bünyesinde, Banka'nın sürdürülebilirlik ekseninde çevresel ve sosyal konularda yürüttüğü faaliyetlerden Sürdürülebilirlik Komitesi (SÜRKOM) adıyla faaliyet gösteren bu yapı, Banka'ın genel sürdürülebilirlik stratejilerini geliştirmekte, sürdürülebilirlik performansını izlemektedir. Özetle, sürdürülebilirlik alanındaki faaliyetler Sürdürülebilirlik Komitesi gözetiminde yürütülmekte, çevresel ve sosyal alandaki riskler ile fırsatlar takip edilmektedir.

5. Önceliklendirme, Raporlama ve Şeffaflık

5.1 Önceliklendirme Analizi

Banka, iç ve dış paydaşlarının beklentilerini anlamak ve sürdürülebilirlik stratejisini buna uygun hale getirmek için paydaşlarla açık iletişimi sürdürmeyi amaçlar. Banka, en az üç yılda bir kapsamlı bir Önceliklendirme Analizi gerçekleştirir. Ayrıca, mevcut uygulamaları uyumlu sürdürmek adına geçmiş yılın faaliyetlerini de incelemektedir.

5.2 Raporlama ve Şeffaflık

Banka, Sürdürülebilirlik Raporu'nu yıllık olarak yayınlayacaktır. Raporda, dezavantajlı bireylerin ihtiyaçlarını karşılayabilecek ürün ve hizmetler ile projelerin geliştirilmesi, kamu hedeflerine katkı sağlanmasının yanı sıra artan çevresel ve sosyal risklerin yönetilmesi konuları yer alır. Bu raporlama, Banka’nın sürdürülebilirlik uygulamaları hakkında şeffaflık sağlayacak ve sağlam risk yönetimi ve sürdürülebilirlik yönetişim sistemini ele alacaktır.

Banka’nın yayınlayacağı Yıllık Sürdürülebilirlik Raporu, Sürdürülebilirlik Komitesi tarafından incelenip onaylanacak, ardından kamuya açıklanacak ve kurumun web sitesinde yer alacaktır. Rapor, Uluslararası Sürdürülebilirlik Standartları Kurulu'nun (ISSB) küresel S1 ve S2 kriterleri ve Türkiye Sürdürülebilirlik Raporlama Standartları ile uyumlu olacaktır.