Yatırım Fonları
Yatırım fonları, yatırımcılardan topladıkları paralar karşılığı, riskin dağıtılması ilkesi ve inançlı mülkiyet esaslarına göre sermaye piyasası araçları, altın ve diğer değerli madenlerden oluşan portföyleri yönetmek amacıyla kurulan mal varlığıdır.
Her bir yatırımcı, fonun sahip olduğu portföyün bir kısmını temsil eden katılma belgesini satın alarak fona ortak olur. Fon katılma belgeleri, yatırımcı adına saklanır. Fon portföyleri, piyasayı sürekli takip eden profesyonel fon yöneticileri tarafından içtüzüklerindeki yatırım stratejilerine uygun şekilde, riskin dengeli dağılımı gözetilerek ve maksimum getiri hedeflenerek yönetilir.
Yatırım fon alım/satım işlemlerinizi Burgan Mobil ve İnternet Bankacılığı üzerinden kolayca gerçekleştirebilirsiniz.
Önemli Bilgiler
Yatırım fonları, valörlü işlem görme durumlarına göre ihbarlı ve ihbarsız olarak ikiye ayrılırlar. İhbarsız fon emirleri, o günün fiyatı ile aynı gün gerçekleşir.
İhbarlı (valörlü işlem gören) fonlarda, o günün fiyatı gösterge niteliğindedir. Emir gerçekleşme (valör) günü ile emrin gerçekleşeceği fiyat bilgisi, her fonun izahnamesinde yer alan “valör atlama saati” dikkate alınarak belirlenir.
İhbarlı fonlarda, yatırımcıların valör atlama saatine kadar verdikleri katılma payı alım/satım emirleri, emrin verilmesini takip eden ilk hesaplamada bulunacak pay fiyatı üzerinden yerine getirilir. Valör atlama saatinden sonra iletilen alım/satım emirleri ise, ilk pay fiyatı hesaplamasından sonra verilmiş olarak kabul edilir ve izleyen hesaplamada bulunan pay fiyatı üzerinden yerine getirilir.
Yatırım fonları, fonun izahnamesinde ve/veya fon iç tüzüğünde nemalandırma kuralına tabi ise nemalandırılır. Aksi takdirde, nemalandırma yapılmaz.
Yatırım fonlarında, getiri garantisi ve anapara koruması bulunmamaktadır. Bu nedenle işlem yapmadan önce, fona ilişkin tüm bilgi, bildirim ve yatırımcı duyurularının yer aldığı Kamuyu Aydınlatma Platformu (KAP) ile TEFAS (Türkiye Elektronik Fon Alım Satım Platformu) incelenmelidir.
TEFAS üzerinden gerçekleştirilecek fon işlemlerinde, platform uygulama esasları ve eşleşme kuralları geçerlidir.
Yatırım Fonlarının Avantajları
Aktif ve profesyonel yönetim
Tasarruf sahibinin yatırımları, piyasaları sürekli takip eden ve yorumlayan profesyonel yöneticiler tarafından etkin bir şekilde yönetilir.
Riskin dağıtılması
Yatırım fonunun portföyüne dâhil edilecek menkul kıymetlerin sabit getirili, dövize endeksli ve hisse senedi gibi araçlarla çeşitlenmesi nedeniyle riskin dağıtılması ve en aza indirilmesi mümkün olabilmektedir.
Nakde çevirebilme
Fon portföyündeki değer artışlarının fon fiyatına günlük olarak yansıtılması nedeniyle, yatırımcılar fona yaptıkları yatırımlarını işlemiş geliriyle birlikte fonların ihbar süreleri çerçevesinde paraya çevirebilirler.
Şeffaflık ve bilgi edinebilme kolaylığı
Yatırım fonlarının getirileri ve diğer bilgilerine, istenilen sıklıkta, dağıtım kanallarından veya gazete, dergi ve ilgili internet sitelerinden ulaşılabilir.
Küçük tasarrufların verimli değerlendirilmesi
Küçük tasarruflarla ulaşılamayacak, kazanç potansiyeli yüksek menkul kıymetlere yatırım yapılmasına olanak sağlar.
Zaman tasarrufu
Menkul kıymetlerin değerlemesi, kontrolü ile kupon, faiz ve temettü tahsili fon yönetimince yapılacağından, yatırımcılar vade takibi, tahsilat gibi zaman ve kaynak kullanımını gerektiren işlemleri yapmayacaktır.
Yatırım Fonları Vergilendirme Esasları
Tam ve Dar Mükellef Gerçek kişiler için;
- Sürekli olarak portföyünün en az %51’i BİST’te işlem gören hisse senetlerinden oluşan yatırım fonlarının, bir yıldan fazla süreyle elde tutulan katılma belgelerinden elde edilenler stopaja tabi değildir.
- Devamlı olarak fon toplam değerinin en az %80’i, MKYO hisse senetleri hariç olmak üzere BİST’te işlem gören hisse senetlerinden oluşan hisse senedi yoğun fonların katılma belgelerinden elde edilenler %0 oranında stopaja tabidir.
- İki yıldan fazla süreyle elde tutulan girişim sermayesi yatırım fonu ve gayrimenkul yatırım fonu katılma paylarından elde edilenler %0 oranında stopaja tabidir.
- 23.12.2020-30.04.2024 tarihleri arasında iktisap edilen, (değişken, karma, eurobond, dış borçlanma, yabancı, serbest fonlar ile unvanında döviz ifadesi geçen yatırım fonları hariç) yatırım fonlarından elde edilenler %0 oranında stopaja tabidir.
- 01.05.2024 - 31.10.2024 (bu tarihler dahil) tarihleri arasında iktisap edilen, (fon ünvanında Değişken, Karma, Eurobond, Dış Borçlanma, Yabancı, Serbest Fonlar ile ünvanında ‘’Döviz’’ ifadesi geçen yatırım fonları hariç) yatırım fonlarından elde edilen gelir ve kazançlar için %0 olan stopaj oranı %7,5 olarak uygulanacaktır.
- 1.11.2024 -31.01.2025 (bu tarihler dahil) tarihleri arasında iktisap edilen Hisse Yoğun Fonlar hariç yatırım fonlarından elde edilen gelir ve kazançlar için %10 stopaj oranı uygulanacaktir.
- Stopaj nihai vergidir. Beyan edilmez.
Sermaye şirketleri ve benzer nitelikteki yabancı kurumlar için;
- Anonim, eshamlı komandit ve limited şirketler ile yatırım fonları tarafından elde edilen kazançlar %0 oranında stopaja tabidir. Elde edilen kazanç Kurumlar vergisine de tabidir.
- Portföyünde yabancı para birimi cinsinden varlık ve altın ile diğer kıymetli madenler ve bunlara dayalı sermaye piyasası araçları bulunan yatırım fonları hariç olmak üzere tam mükellefiyete tabi yatırım fonu katılma paylarından elde edilen kâr payları ve katılma paylarının fona iadesinden elde edilen gelirler ile tam mükellefiyete tabi girişim sermayesi yatırım fonu katılma paylarından elde edilen kâr payları ve katılma paylarının fona iadesinden elde edilen gelirler kurumlar vergisinden istisna, diğerleri kurumlar vergisine tabidir.
- Anonim, eshamlı komandit ve limited şirket niteliğindeki yabancı kurumlar ile Sermaye Piyasası Kanunu’na göre kurulan yatırım fonları ve yatırım ortaklıklarıyla benzer nitelikte olduğu Maliye Bakanlığınca belirlenen yabancı kurumlar tarafından elde edilen kazançlar %0 oranında stopaja tabi olup stopaj nihai vergidir ve beyan edilmez.
Yukarıda sayılanların dışındaki kurumlar tarafından;
- Sürekli olarak portföyünün en az %51’i BİST’te işlem gören hisse senetlerinden oluşan yatırım fonlarının, bir yıldan fazla süreyle elde tutulan katılma belgelerinden elde edilenler stopaja tabi değil.
- Devamlı olarak fon toplam değerinin en az %80’i, MKYO hisse senetleri hariç olmak üzere BİST’te işlem gören hisse senetlerinden oluşan hisse senedi yoğun fonların katılma belgelerinden elde edilenler %0 oranında stopaja tabidir.
- İki yıldan fazla süreyle elde tutulan girişim sermayesi yatırım fonu ve gayrimenkul yatırım fonu katılma paylarından elde edilenler %0 oranında stopaja tabidir.
- 23.12.2020-30.04.2024 tarihleri arasında iktisap edilen, (değişken, karma, eurobond, dış borçlanma, yabancı, serbest fonlar ile unvanında döviz ifadesi geçen yatırım fonları hariç) yatırım fonlarından elde edilenler %0 oranında stopaja tabidir.
- 01.05.2024 - 31.10.2024 (bu tarihler dahil) tarihleri arasında iktisap edilen, (fon ünvanında Değişken, Karma, Eurobond, Dış Borçlanma, Yabancı, Serbest Fonlar ile ünvanında ‘’Döviz’’ ifadesi geçen yatırım fonları hariç) yatırım fonlarından elde edilen gelir ve kazançlar için %0 olan stopaj oranı %7,5 olarak uygulanacaktır.
- Yukarıda belirtilen fonlar dışındaki yatırım fonu katılma belgelerinden elde edilenler %10 oranında stopaja tabidir.
- Beyanname vermesi gereken kurumlar, ödenen stopajı beyanname üzerinde hesaplanan kurumlar vergisinden mahsup edebilirler.
TEFAS Yatırım Fonları
Türkiye Elektronik Fon Alım Satım Platformu (TEFAS) Nedir?
Türkiye Elektronik Fon Alım Satım Platformu (TEFAS), Sermaye Piyasası Kurulu kararı ile sermaye piyasasında faaliyette olan tüm yatırım fonlarının işlem görmesini sağlayan elektronik platformdur. TEFAS, 09.01.2015 tarihinde faaliyete geçmiştir.
TEFAS, tüm fonları tek bir sistem üzerinden karşılaştırma ve tek bir yatırım hesabıyla piyasadaki tüm fonlara ulaşma imkanı sağlar. İstanbul Takas ve Saklama Bankası A.Ş. (Takasbank) tarafından işletilmektedir.
Tüm Portföy şirketlerinin kurucusu olduğu yatırım fonları, TEFAS üzerinde işlem görmektedir.
Nasıl İşlem Yaparım?
Bankamızda yatırım hesabı açtırdıktan sonra, TEFAS'ta işlem gören tüm yatırım fonlarının alım-satım işlemlerini şubelerimiz, İletişim Merkezimiz, İnternet Bankacılığımız ve Burgan Mobil aracılığıyla kolayca ve ekstra ücret ya da komisyon ödemeden gerçekleştirilebilirsiniz
Önemli Bilgiler
Türkiye Elektronik Fon Alım Satım Platformu (TEFAS) | TAM GÜN | YARIM GÜN |
---|---|---|
TALİMAT KABUL SAATİ (AYNI GÜN VALÖRLÜ İŞLEMLER) | 09:00-13:30 | 09:00-11:30 |
TALİMAT KABUL SAATİ (İLERİ VALÖRLÜ İŞLEMLER) | 09:00--17:45 | 09:00-12:30 |
EŞLEŞMEYEN TALİMAT OTOMATİK İPTAL (AYNI GÜN VALÖRLÜ İŞLEMLER) | 13:35 | 11:35 |
EŞLEŞMEYEN TALİMAT OTOMATİK İPTAL (İLERİ VALÖRLÜ İŞLEMLER) | 17:50 | 12:35 |
VALÖR ATLAMA SAATİ (İLERİ VALÖRLÜ İŞLEMLER) | 13:30 | 11:30 |
NAKİT NETLEŞTİRME SAATİ | 14:00 | 12:00 |
TEMERRÜT BAŞLANGIÇ | 15:00 | 12:30 |
Tefas işlem saatlerine ulaşmak için tıklayınız.
İş Birliklerimiz
Bankamız, tablodaki Portföy Yönetim Şirketleri ile aktif pazarlama iş birliği yürütmektedir.
İlgili kurumların TEFAS’ta işlem gören yatırım fonlarını, şubelerimiz ile İnternet bankacılığı, Burgan Mobil ve İletişim Merkezi kanallarımız aracılığıyla alabilirsiniz. Kurumların web sitesi için kurum adına tıklayınız.
Yatırım Fonları İçin Stopaj Oran Değişikliği Hakkında
23.12.2020-30.04.2024 tarihleri arasında (bu tarihler dahil) iktisap edilen (fon ünvanında değişken, karma, eurobond, dış borçlanma, yabancı, serbest fonlar ile ünvanında “döviz” ifadesi geçen yatırım fonları hariç) yatırım fonlarından elde edilen gelir ve kazançlara %0 stopaj uygulanmaktadır.
01.05.2024 - 31.10.2024 (bu tarih dahil) tarihleri arasında iktisap edilen, (fon ünvanında değişken, karma, eurobond, dış borçlanma, yabancı, serbest fonlar ile ünvanında ‘’döviz’’ ifadesi geçen yatırım fonları hariç) yatırım fonlarından elde edilen gelir ve kazançlar için % 0 olan stopaj oranı %7,5 olarak uygulanacak;
1.11.2024 -31.01.2025 (bu tarihler dahil) tarihleri arasında iktisap edilen Hisse Yoğun Fonlar hariç yatırım fonlarından elde edilen gelir ve kazançlar için %10 stopaj oranı uygulanacaktir.
23.12.2020-31.10.2024 tarihleri arasında stopaj muafiyeti olan fonları iktisap eden yatırımcılar, mevcut sözkonusu fonları için stopaj avantajını korumaya devam edecektir.
Hisse Yoğun Fon ünvanına sahip yatırım fonlarından elde edilen getiri üzerinden stopaj kesintisi yapılmamaktadır.
*Stopaj oran bilgilendirmeleri bireysel yatırımcılar için bilgi amaçlı paylaşılmakta olup detaylı bilgiye ilgili yatırım fonunun izahnamesinden veya ilgili vergi düzenlemeleri ile alakalı kararlardan ulaşabilirsiniz.
https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2024/11/20241101-4.pdf